Meest gezocht


Mijn Pensioenpost 


In uw persoonlijke pensioenpost vindt u berichten over uw pensioen. U kunt uw pensioenpost bekijken wanneer u wilt. 
Bekijk uw pensioenpost


Dekkingsgraad


De dekkingsgraad laat zien of Pensioenfonds Recreatie genoeg geld heeft om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen.
Bekijk de dekkingsgraad


Uniform Pensioenoverzicht (UPO)


In het jaarlijkse pensioenoverzicht staat hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij Pensioenfonds Recreatie.
Bekijk uw pensioenoverzicht


Waardeoverdracht


Als u bij een andere pensioenuitvoerder pensioen heeft opgebouwd, kunt u dit meenemen naar Pensioenfonds Recreatie.
Waardeoverdracht aanvragen


ANW-pensioen 


Anw-pensioen is een vrijwillige verzekering. Je partner ontvangt een extra tijdelijke pensioenuitkering als je komt te overlijden.
Meer informatie over het ANW-pensioen

Zoeken

Veranderingen in de pensioenregeling: verandering opbouw en Anw-pensioen vervangt partnerpensioen

27-12-2016

Vanaf 1 januari 2017 verandert onze pensioenregeling. Dit gebeurt op twee vlakken:

  1. De franchise, het opbouwpercentage en het premiepercentage worden verlaagd. Mensen met een lager salaris bouwen iets meer pensioen op (doordat de franchise omlaag gaat) en gaan iets meer premie betalen. Mensen met een hoger salaris gaan iets minder pensioen opbouwen en iets minder premie betalen.
  2. Een andere belangrijke verandering is het stoppen van de regeling voor partnerpensioen tijdens deelneming. Wil je toch pensioen voor je partner regelen? Dan kan je bij Pensioenfonds Recreatie kiezen voor Anw-pensioen.

Waarom stopt het partnerpensioen?
Voor de meeste partners is er (bijna) geen partnerpensioen. Op dit moment heb je alleen met een fulltime inkomen boven de € 28.422 bruto per jaar recht op een (klein) partnerpensioen. In plaats van partnerpensioen kun je nu kiezen voor Anw-pensioen.

Voor veel deelnemers van Pensioenfonds Recreatie is het Anw-pensioen beter dan het partnerpensioen. Je kunt nu namelijk zelf kiezen hoeveel Anw-pensioen je voor je partner wil regelen. Het maximale bedrag is € 14.659 (2016) per jaar.

Wat verandert er precies?

  • Overlijd je? Dan ontvangt je partner geen partnerpensioen van Pensioenfonds Recreatie.
  • Je kinderen ontvangen tot 18-jarige leeftijd (of als ze studeren tot 27-jarige leeftijd) wel wezenpensioen van het pensioenfonds. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet voor Anw-pensioen hebt gekozen.

Wat is Anw-pensioen?
Als je overlijdt, kan je partner recht hebben op een Anw-uitkering van de overheid. Dit is vaak niet het geval. Of misschien is de Anw-uitkering niet hoog genoeg. Wil je weten of jouw partner recht heeft op een Anw-uitkering? Je ziet het hier

Je kan bij ons kiezen voor Anw-pensioen. Het maakt niet uit of je partner wel of geen recht heeft op een Anw-uitkering van de overheid.

Kies je voor Anw-pensioen? Dan betaal je zelf de premie. Wij betalen dan na jouw overlijden tot de AOW-datum van je partner Anw-pensioen uit. Het Anw-pensioen is maximaal even hoog als de Anw-uitkering van de overheid. Voor 2016 is dit € 14.659 per jaar. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld 50% van dit bedrag. Je betaalt dan minder premie, maar je partner krijgt minder Anw-pensioen na je overlijden. Kies je voor het Anw-pensioen dan houdt jouw werkgever de premie in op jouw bruto salaris. Wil je weten hoe hoog de premie voor jou ongeveer wordt als je kiest voor Anw-pensioen? Kijk dan hier.  

Geef je keuze door voor 1 april 2017!
Omdat de regeling voor partnerpensioen stopt, mag iedereen* zich nu tot 1 april 2017 aanmelden voor het Anw-pensioen. Let op: daarna is aanmelden niet zomaar meer mogelijk. Aanmelden kan nog wel op bepaalde momenten. Je leest hierover in de brochure. Wil je je aanmelden? Vul dan samen met je partner het formulier ‘aan- en afmelden Anw-pensioen’ in en lever dit in bij je werkgever.  

* Heb je zelf al ergens anders een ‘Anw-hiaatverzekering’ afgesloten? Dan kan je niet meer voor Anw-pensioen kiezen bij Pensioenfonds Recreatie (tenzij je de andere verzekering stopt). Je kunt een ‘Anw-hiaatverzekering’ maar op één plek kiezen.

Meer weten?
Op onze website vind je een handige test waarmee je kunt zien of Anw-pensioen past bij jouw persoonlijke situatie. Ook kun je daar berekenen hoeveel premie je ongeveer voor het Anw-pensioen betaalt. Ook kun je voor vragen contact opnemen met de Pensioendesk.