Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuw pensioenstelsel

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. De regels voor de pensioenen bij Pensioenfonds Recreatie gaan hierdoor ook veranderen. Hier lees je wat er nu bekend is en hoe we jou en je werknemers op de hoogte houden.

Als werkgever wil je natuurlijk graag weten waar je aan toe bent. Het wetsvoorstel is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Dit betekent dat de nieuwe wet ingaat op 1 juli 2023. We bereiden ons hier al op voor. Zo zijn we in gesprek met onze sociale partners om afspraken te maken over onze nieuwe pensioenregeling. Als we meer weten nemen we je stap voor stap mee.

Hoe ziet het nieuwe pensioen er straks uit?

  • De premie wordt het uitgangspunt. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) de werkgever en werknemer voor het pensioen inleggen. Doordat de premie het uitgangspunt wordt, zijn jouw kosten voor de pensioenpremies beter te voorspellen.
  • De pensioenen bewegen mee. Als het goed gaat met de economie, dan kunnen de pensioenen straks sneller omhoog. Maar de pensioenen kunnen ook omlaaggaan als het economisch slechter gaat. De pensioenen bewegen dus mee.
  • Pensioen wordt transparanter en persoonlijker. Werknemers krijgen straks een eigen pensioenpot en zien hoeveel zij zelf en hoeveel jij als werkgever maandelijks inlegt.

Planning

Nieuwe regels voor pensioen zijn er niet zomaar. Hieronder zie je welke stappen al zijn gezet. En de stappen die nog komen.

2019 - 2021Het pensioenakkoord is gesloten en uitgewerkt in een conceptwetsvoorstel ‘Toekomst Pensioenen’.
2021Het kabinet heeft de reacties op het conceptwetsvoorstel behandeld.
2022De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd. Het voorstel is daarna naar de Eerste kamer gegaan.
2023
  • 30 mei 2023: de Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd. Daarbij is afgesproken dat pensioenfondsen een jaar extra de tijd krijgen voor de nieuwe pensioenregeling. Dit betekent dat de nieuwe regeling uiterlijk op 1 januari 2028 ingaat.
  • 1 juli 2023: de Wet toekomst pensioenen gaat in. De vakbonden en de werkgevers maken afspraken over de overstap naar de nieuwe regels voor pensioen. Wij helpen ze hierbij. We zijn al met de voorbereidingen begonnen.
Uiterlijk 2028Onze nieuwe regels voor pensioen zijn klaar en gaan in. Maar eerder mag ook. De nieuwe regels gelden dan voor iedereen met een pensioen bij Pensioenfonds Recreatie.

Wij informeren je werknemers

Wij houden je werknemers op de hoogte van de veranderingen. Bijvoorbeeld via onze themapagina over het nieuwe pensioen. Als er nieuws is, informeren we jou als werkgever eerst. Als je werknemers vragen hebben, beantwoorden we die graag.