Overslaan en naar inhoud gaan

Ons beleggingsbeleid na werknemersonderzoek


We onderzochten de risicobereidheid van werknemers en gepensioneerden. Hoeveel risico kunnen wij nemen met onze beleggingen? Werknemers en gepensioneerden hebben de voorkeur voor een laag risico. Duurzaamheid is belangrijk. Maar het mag niet ten koste gaan van het rendement. Deze mening nemen we mee in ons beleggingsbeleid!

We beleggen voor het pensioen van uw werknemers

Als pensioenfonds beleggen we met de premie van werknemers. Dit doen we om het pensioen van uw werknemers te kunnen betalen zodra ze met pensioen gaan. Alleen de premie is namelijk niet voldoende. We vroegen werknemers en gepensioneerden in maart al naar hun mening. Hoeveel risico kunnen wij nemen met deze beleggingen? Er komt namelijk altijd een bepaald risico bij kijken. 

Weinig risico nemen, zeiden werknemers en gepensioneerden

Werknemers en gepensioneerden willen niet te veel risico nemen met hun pensioen. Begrijpelijk, maar bij beleggen komt altijd wel wat risico kijken. Wij kijken daarom naar de balans. Het rendement moet voldoende zijn om het pensioen uit te kunnen betalen. Maar we nemen niet meer risico dan noodzakelijk en passend is om dit rendement te halen. Zo houden we rekening met de inbreng van werknemers en gepensioneerden.

Een goed rendement is belangrijk

Uit ons onderzoek bleek dat werknemers en gepensioneerden duurzaamheid belangrijk vinden. Maar het mag niet ten koste gaan van het rendement. Wij kiezen daarom voor beleggingen met een goed rendement. Maar we houden daarbij wel rekening met duurzaamheid. 

We beleggen ook duurzaam

Duurzaam beleggen doen we door bepaalde bedrijven uit te sluiten. Bijvoorbeeld bedrijven die omstreden producten produceren, zoals tabak en wapens. En we kijken bij een deel van onze portefeuille naar de ESG-score. Die score zegt iets over een aantal duurzame onderdelen van beleggingen, zoals milieu en maatschappij. Kunnen we beleggen in een bedrijf met een hoge ESG-score (duurzaam) of in een bedrijf met een lage ESG-score? Dan kiezen we vaak voor de hoogste ESG-score. Lees meer over ons beleggingsbeleid.