Overslaan en naar inhoud gaan

In gesprek met Irma Stavenuiter (voorzitter verantwoordingsorgaan)


Irma Stavenuiter is voorzitter van het verantwoordingsorgaan (VO) van Pensioenfonds Recreatie. We spraken met haar over het verantwoordingsorgaan, de pensioenwereld en haar missie. Irma: ‘Ik wil mensen eigenlijk vooral helpen.’

Wanneer werd je lid van het verantwoordingsorgaan? En waarom?

‘Ik werd in 2013 lid van het verantwoordingsorgaan (toen nog College van Belanghebbenden – red.). In eerste instantie omdat ik meer over de complexe, grillige pensioenwereld wilde leren. Maar in feite vooral omdat ik mensen graag wilde adviseren. Ik maakte mij zorgen over het gebrek aan pensioenkennis dat ik overal om mij heen zag, en wat daar de gevolgen van konden zijn. Pensioen is op een gegeven moment in je leven toch een belangrijk deel van je inkomen. Ik wilde anderen daarbij helpen.’

Wist je dan zoveel van pensioen?

‘Nee, helemaal niet! Maar ik raakte wel geïnteresseerd. Niet zo vreemd, want ik kom uit de financiële wereld. Ik ben onder andere financieel medewerker van CenterParcs De Eemhof geweest. Daarom bouwde ik automatisch pensioen op bij Pensioenfonds Recreatie. 

Er kleefde altijd iets mysterieus aan pensioen. Daar werd ik heel nieuwsgierig van: wat speelt zich allemaal af in die wereld? Ik merkte dat pensioen voor veel mensen onbekend gebied was. Maar ook dat veel mensen minder nieuwsgierig waren dan ik. Als je iemand naar zijn of haar pensioen vroeg, werd er al snel naar een ander onderwerp overgeschakeld. Er was nauwelijks kennis, zelfs niet bij de HR-afdeling. Dat vond ik best schokkend.

Daarom ging ik mij er steeds meer in verdiepen. Want ook ík wist er eerst dus niets vanaf; ik kon het woord ‘pensioen’ bij wijze van spreken nog net schrijven. Maar dan hield het ook wel op.’

En hoe is die mysterieuze pensioenwereld?

‘Heel interessant! Wel echt een mannenwereld, al is het de laatste jaren aan het verschuiven. Dat gaat niet snel, maar je kunt het er ook niet doorheen duwen. Als je over een langere periode kijkt, is er toch wel veel veranderd. Ik herinner mij een bijeenkomst van de Pensioenfederatie, toen ik net in het verantwoordingsorgaan zat: ik was letterlijk de enige vrouw, en de meeste mannen waar ook nog eens flink op leeftijd. Eén van die mannen vroeg mij zelfs of ik de koffie kon bijvullen. Dat zal nu niet meer zo snel gebeuren. Gelukkig maar.’

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Is dat voor jou een speciale dag?

‘Het is heel mooi om stil te staan bij die al de vrouwen die zoveel baanbrekend werk voor ons hebben verricht. Vrouwen hebben zich de afgelopen 100 jaar heel goed op de kaart gezet, we laten ons niet meer uit het veld slaan. Ik vind het heel goed dat vrouwen niet meer afwachten, maar hun kansen pakken.

Het pensioenfonds doet z’n best om meer vrouwen te betrekken. We streven naar meer diversiteit, dat vind ik zelf ook heel belangrijk. Maar hoewel er dus veel is veranderd, blijft het lastig om vrouwen te interesseren voor een rol binnen het bestuur of het verantwoordingsorgaan. 

Dat is natuurlijk jammer. Het is zou mooi zijn als vrouwen zich meer openstellen om een bijdrage te kunnen leveren in deze wereld en bereid zijn om naast een eerste stap zich verder  ontwikkelen.’ 

Ik zag dat er twee vacatures zijn voor het verantwoordingsorgaan. Wat verwachten jullie van een nieuw lid?

‘Je moet natuurlijk interesse hebben voor pensioen, en bereid zijn opleidingen te volgen om je kennis te vergroten. Je gaat je ontwikkelen als een goede gesprekspartner voor het bestuur, zodat je - samen  met de overige leden van het verantwoordingsorgaan - goede adviezen kunt geven. Je moet je betrokken voelen bij het pensioenfonds, communicatief sterk zijn en niet bang om je mening te geven. 

Dat lijkt op het eerste gezicht best veel, dat kan mensen afschrikken. Gelukkig valt het in de praktijk wel mee. Ieder nieuw lid krijgt de tijd om zich in te lezen en te verdiepen. Ik ben zelf ook met weinig kennis begonnen en nu al enige jaren voorzitter van het verantwoordingsorgaan. Maar je moet er dus wel tijd in steken. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Mail mij dan: i.stavenuiter@pensioenfondsrecreatie.com. Of bekijk het functieprofiel (pdf).'

Werk je zelf nog in de recreatiesector?

‘Nee, niet meer. Ik zit als gewezen deelnemer in het verantwoordingsorgaan. Ik heb dus wel een pensioen bij Pensioenfonds Recreatie opgebouwd.

Ik ben sinds 2018 zelfstandig coach voor ouders die kinderen hebben met autisme. Dat komt niet uit de lucht vallen; ik heb zelf ook een zoon met autisme. Ik ben dus een ervaringsdeskundige. 

Ik zag veel ouders die bijna hun hele leven rondom hun autistische kind hadden ingericht. Zij waren zichzelf totaal uit het oog verloren, ontwikkelden zich niet meer en raakten in een sociaal isolement. Met alle gevolgen van dien.

Dat ging mij echt aan het hart. Ik leer hen nu dat ze juist wél aan zichzelf moeten denken. Zodat ze  voldoende balans en energie hebben om hun kind of kinderen de zorg en aandacht te geven die zij zo nodig hebben. Net als in het vliegtuig: eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, en daarna je kinderen helpen. Die vergelijking komt altijd wel binnen!