Overslaan en naar inhoud gaan

Maak kennis met bestuurslid Imke Hollander


Eigenlijk is ze geen nieuw gezicht voor ons. Maar ze is wél nieuw bij het bestuur. Imke Hollander was al 4 jaar extern lid van de beleggingscommissie. En sinds september is ze ons nieuwste bestuurslid. Investeringen, modellen en lange-termijnvoorspellingen, daar wordt ze blij van! 

‘Ik heb natuurkunde gestudeerd’

Gefeliciteerd met je nieuwe functie, Imke! Even terug naar het begin. Je hebt natuurkunde gestudeerd. Dat is wel even wat anders dan pensioen.

“Ja, dat is heel wat anders. Na mijn studie heb ik eerst een tijd verschillende banen gehad in een technische richting. Maar daar lag toch niet mijn interesse. Ik vind het leuk om met getallen en problemen te stoeien. Maar ik mis bij natuurkunde de menselijke kant. 

Een groot verschil is dat je bij natuurkunde altijd maar één antwoord hebt. De wereld zit maar op één manier in elkaar. In de pensioenwereld is dat ene antwoord er niet. We werken met modellen en verwachtingen. Dat maakt het veel interessanter!” 

‘Het zou fantastisch zijn als we beurzen konden voorspellen’

En komen je verwachtingen dan altijd uit? 

“Nee, zeker niet! We baseren verwachtingen op modellen met allerlei factoren. En je kunt het nooit helemaal goed hebben. Het zou fantastisch zijn als we beurzen konden voorspellen. Maar je hebt met zoveel factoren te maken. Ik hou van de strategische kant. Je kijkt naar de korte en de lange termijn. De lange termijn is het belangrijkst. Maar onderschat die korte termijn ook niet.

Stel, je voorspelt bijvoorbeeld de winst van een bedrijf goed en je houdt rekening met de ontwikkelingen in de sector. Maar dan gooit de overheid roet in het eten met een nieuwe wet. En dan verandert alles weer. Of de centrale banken grijpen in. En dan klopt je verwachting niet meer.”

‘Veel wiskundigen en natuurkundigen bij pensioenfondsen’

Maar hoe kom je nou precies in de pensioenen terecht?

“Ik werd investment consultant en ben daarna de postdoctorale opleiding Chartered Financial Analyst gaan doen. Een opleiding die me klaarstoomde voor de wereld van beleggingen. En pensioenfondsen beleggen natuurlijk veel. We beleggen om rendement te behalen. Zo zorgen we ervoor dat we de pensioenen kunnen blijven betalen. Heel belangrijk.

Het is dus niet zo vreemd dat ik uiteindelijk als vermogensbeheerder bij een pensioenfonds aan de slag ben gegaan. Wist je dat er bij pensioenfondsen juist veel wiskundigen en natuurkundigen werken? Dan wel aan de kant van de cijfers.” 

Hoe lang zit je al in de pensioenwereld?

“Sinds 2007 zit ik in de pensioenen. Alweer 14 jaar dus. Toen ik wilde switchen van een technische baan naar iets ‘menselijkers’ kwam ik al snel bij pensioenfondsen terecht. En pensioenfondsen bij mij. Zo ben ik er eigenlijk een beetje ingerold.” 

‘Geen 9-tot-5-baan’

En nu dan een bestuursfunctie, maar dat is niet nieuw voor jou. Je combineert verschillende functies. Hoe hou je al die ballen hoog? 

“Ik heb op dit moment drie functies.” Imke somt op: “Bij Pensioenfonds Recreatie ben ik nu bestuurslid en vermogensbeheerder. Bij Pensioenfonds Molenaars doe ik eigenlijk hetzelfde. Ik zit al sinds 2018 in dat bestuur. En dan werk ik nog bij het bestuursbureau voor Pensioenfonds Werk en (re)Integratie. 

Samen zijn die functies een fulltime baan, dat past op papier precies. En het is geen 9-tot-5-baan. Dus ik kan mijn tijd zelf indelen. Dan lees ik in het weekend documenten door en ben ik op woensdagmiddag lekker vrij.” 

 

Ontdek meer over de mensen achter Pensioenfonds Recreatie.