Overslaan en naar inhoud gaan

Interview: De toekomst na corona 


De zomer is voorbij en de coronacrisis lijkt op zijn retour. De afgelopen tijd heeft de zwembad- en recreatiebranche heel wat over zich heen gekregen. In een sector waar gastvrijheid bovenaan de lijst staat, was dit niet altijd even makkelijk. Maar de sector toonde veerkracht. Dagelijks spreekt Robin Bond (relatiemanager) werkgevers uit de sector. Hoe was de afgelopen tijd voor hen? Kunnen zij er weer met goede moed tegenaan? En zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet? We kijken terug en blikken vooruit. 

Als pensioenfonds willen wij werkgevers ontzorgen. Hoeveel zorgen hadden zij de afgelopen tijd?

Veel. Veel financiële zorgen. Veel zorgen om het personeel. En altijd weer die vraag: gaan we open, blijven we dicht? Zijn we net open, moeten we nu wéér dicht? Zo zag het er de afgelopen tijd wel uit. 

Het ging voornamelijk om het overleven. Veel kleine recreatiebedrijven hadden moeite met brood op de plank krijgen. Ook zwembaden zijn echt heel lang dicht gebleven. 

Hoe helpt het pensioenfonds daarbij?

We zijn digitaal gegaan! Ik kon niet meer persoonlijk afspreken met werkgevers, maar videobellen kon nog wel gewoon. We probeerden zo veel mogelijk mee te denken in de situatie van elke werkgever. Alles over één kam scheren had geen zin. Zo dachten we mee om betalingsproblemen van werkgevers te voorkomen. En soms konden we best een uitzondering maken.

Heeft de coronacrisis ook positieve dingen opgeleverd? 

De recreatiesector is zo veerkrachtig, dat is mooi om te zien. Je kunt vaak veel meer dan je denkt. Zo hebben werkgevers eigenlijk altijd gekeken naar wat er nog wél mogelijk was. Als ze maar open konden. Niet bij de pakken neerzitten. Nee, gewoon doorpakken. Er moest veel geregeld worden, waardoor sommige bedrijven gedwongen werden om dingen anders te regelen. Professioneler.  

Hoe zien onze werkgevers de toekomst?

Rooskleurig! De Nederlandse recreatie gaat sowieso booming. En dat is echt goed nieuws. Soms wel even wennen, want de samenstelling van het publiek is veranderd. Minder buitenlanders. Nederlanders bleven meer in Nederland en wie weet blijft dat zo. Maar die verandering maakt het leuk. Ook fijn: zwembaden mogen ook weer los. Dit heeft iets langer geduurd, zoals we weten.  

En hoe zie jij de toekomst?

Ik ben optimistisch. Er blijft veel veranderen maar ik zie veel kansen voor de sector. En meer mensen denken na over hun pensioen. Dat is een mooie ontwikkeling. Er is meer vraag naar vrijwillige aansluitingen bij het pensioenfonds. Door personeelstekort is het op dit moment best lastig om nieuw personeel te krijgen. Pensioen wordt gebruikt als aantrekkingsfactor. Want je moet als werkgever iets te bieden hebben! En dan staan wij voor je klaar.