Overslaan en naar inhoud gaan

Pensioenakkoord: eenmalig bedrag uit laten betalen op pensioendatum


Vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel krijgen werknemers per 1 januari 2023 een extra keuzemogelijkheid. Wanneer uw werknemer dan met pensioen gaat, kan hij of zij eenmalig een bedrag in 1 keer uit laten betalen. Dit komt in de wet te staan. Alle pensioenfondsen moeten dit aanbieden. Dit geldt dus ook voor ons.  

Voorwaarden bedrag in 1 keer uit laten betalen

Vanaf 1 januari 2023 mag uw werknemer eenmalig een bedrag opnemen op het moment dat zijn of haar pensioen ingaat. De levenslange pensioenuitkering die dan overblijft, is daarna wel lager. Daarom gelden de volgende voorwaarden:

  • De hoogte van het bedrag is maximaal 10% van het  totale ouderdomspensioen.
  • Het bedrag is alleen op de pensioendatum op te nemen of in de maand januari nadat de AOW is ingegaan.
  • Een combinatie maken van een bedrag ineens en hoog-laagpensioen (eerst een hoger pensioen en daarna een lager pensioen) kan niet.
  • De levenslange pensioenuitkering die overblijft moet boven de afkoopgrens van kleine pensioenen liggen.

Aantrekkelijke keuzemogelijkheid bij pensionering 

Deze nieuwe keuzemogelijkheid kan aantrekkelijk zijn voor uw werknemer. Misschien komt het beter uit dan een hogere uitkering in de jaren daarna. Bijvoorbeeld om:

  • Schulden af te lossen (zoals een hypotheek).
  • Te reizen.
  • Zorgvoorzieningen te regelen.
  • Een eigen woning te verbouwen.

Werknemers kunnen en hoeven nu nog niets te doen. De keuze wordt gemaakt bij het aanvragen van het pensioen, een half jaar voor het pensioen ingaat. En deze keuzemogelijkheid is er pas vanaf 1 januari 2023.

Deze keuzemogelijkheid komt uit het pensioenakkoord

Deze keuzemogelijkheid is 1 van de eerste zaken die voortkomt uit het pensioenakkoord. U heeft het vast meegekregen. Er komt een nieuw pensioenstelsel. U vraagt zich misschien af wat dat voor uw werknemers betekent. Nou, voorlopig nog even niets. De regels moeten voor 1 januari 2027 zijn ingevoerd.