Overslaan en naar inhoud gaan

In 2024 verhogen we de pensioenen niet

Gepubliceerd op:

Ieder jaar bekijken we of we de pensioenen kunnen verhogen. In 2024 verhogen we de pensioenen helaas niet. Dat vinden we erg vervelend. Want het liefst willen we dat je pensioen telkens met de prijzen meegroeit. Maar juist met die prijzen was het afgelopen jaar iets aan de hand. Daar zit het probleem. We lichten het graag toe.

Hoe verhogen van de pensioenen werkt

Om te bepalen of we de pensioenen kunnen verhogen, kijken we naar twee dingen: 
1. Onze beleidsdekkingsgraad. Die geeft aan hoeveel geld we in kas hebben. 
2. Het dalen of stijgen van de prijzen van bijvoorbeeld gas, stroom en dagelijkse boodschappen. We kijken daarvoor naar de afgeleide Consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onze beleidsdekkingsgraad is goed, maar de prijzen daalden

Om de pensioenen (gedeeltelijk) te kunnen verhogen, moet allereerst onze beleidsdekkingsgraad goed genoeg zijn. En dat is zo. Maar, we moeten óók kijken naar de ontwikkeling van de prijzen. Als de prijzen zijn gestegen, bekijken we of we de pensioenen kunnen verhogen. Dat is zo afgesproken en vastgelegd in ons pensioenreglement.

Om te bepalen of de prijzen zijn gestegen, kijken we altijd naar de periode van 1 oktober terug tot 1 oktober van het jaar ervoor. Ook dat staat in ons pensioenreglement. En volgens de cijfers van het CBS zijn de prijzen in die periode juist gedaald. Daarom verhogen we de pensioenen niet.

Het voelt niet alsof de prijzen zijn gedaald

Veel mensen hebben helemaal niet het gevoel dat de prijzen zijn gedaald. Het is belangrijk om te weten dat het gaat om een gemiddelde. De dagelijkse boodschappen werden bijvoorbeeld duurder. Maar vooral gas en stroom werden goedkoper. Gemiddeld daalden daardoor de prijzen in de periode van oktober 2022 tot oktober 2023.

Waarom verhogen sommige andere pensioenfondsen dan wel de pensioenen?

Of een pensioenfonds de pensioenen kan verhogen, hangt af van de beleidsdekkingsgraad. Die verschilt per fonds. Daarnaast heeft het vooral te maken met de periode waar we naar kijken om te bepalen of de prijzen zijn gestegen. Een aantal andere pensioenfondsen kijkt naar een andere periode. En het kan zijn dat in die periode de prijzen wél zijn gestegen. Daarom konden die pensioenfondsen de pensioenen wel verhogen.