Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuw pensioenstelsel

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. De regels voor de pensioenen bij Pensioenfonds Recreatie gaan hierdoor ook veranderen. Hier lees je wat er nu bekend is en hoe we jou en je werknemers op de hoogte houden.

Als werkgever wil je natuurlijk graag weten waar je aan toe bent. Het wetsvoorstel is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Dit betekent dat de nieuwe wet ingaat op 1 juli 2023. We bereiden ons hier al op voor. Zo zijn we in gesprek met onze sociale partners om afspraken te maken over onze nieuwe pensioenregeling. Als we meer weten nemen we je stap voor stap mee.

Hoe ziet het nieuwe pensioen er straks uit?

  • De premie wordt het uitgangspunt. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) de werkgever en werknemer voor het pensioen inleggen. Doordat de premie het uitgangspunt wordt, zijn jouw kosten voor de pensioenpremies beter te voorspellen.
  • De pensioenen bewegen mee. Als het goed gaat met de economie, dan kunnen de pensioenen straks sneller omhoog. Maar de pensioenen kunnen ook omlaaggaan als het economisch slechter gaat. De pensioenen bewegen dus mee.
  • Pensioen wordt transparanter en persoonlijker. Werknemers krijgen straks een eigen pensioenpot en zien hoeveel zij zelf en hoeveel jij als werkgever maandelijks inlegt.

Planning

Nieuwe regels voor pensioen zijn er niet zomaar. Hieronder zie je welke stappen al zijn gezet. En de stappen die nog komen.

Tot 2019De oude regels voor pensioen werken steeds minder goed. We worden ouder. Mensen veranderen vaker van baan. En ook als het goed gaat met de economie, gaan de pensioenen toch niet omhoog. Werkgevers, werknemers en het kabinet spreken in het pensioenakkoord af dat er nieuwe regels voor pensioen moeten komen.
2019-2022
  • Het pensioenakkoord wordt uitgewerkt in het conceptwetsvoorstel ‘Toekomst pensioenen’.
  • Najaar 2022: De Tweede Kamer gaat akkoord met het wetsvoorstel.
2023
  • Mei 2023: de Eerste Kamer gaat akkoord met het wetsvoorstel
  • 1 Juli 2023: de Wet toekomst pensioenen gaat in.
  • Vanaf 1 juli 2023: de vakbonden en de werkgevers gaan afspraken maken over de nieuwe pensioenregeling voor Pensioenfonds Recreatie. Ze spreken ook af hoe de pensioenen worden overgezet naar de nieuwe regels. Wij helpen ze hierbij.
Uiterlijk 2028
  • We gaan naar verwachting in 2025 over op de nieuwe regels voor pensioen. De nieuwe regels gelden dan voor iedereen met een pensioen bij Pensioenfonds Recreatie.
  • Iedereen krijgt ruim van tevoren persoonlijk bericht over wat de nieuwe regels betekenen voor zijn of haar pensioen.

Wij informeren je werknemers

Wij houden je werknemers op de hoogte van de veranderingen. Bijvoorbeeld via onze themapagina over het nieuwe pensioen. Als er nieuws is, informeren we jou als werkgever eerst. Als je werknemers vragen hebben, beantwoorden we die graag.